Trädgård & Växthus

Välkommen ut i växthuset och trädgården.

Trädgårdsväxter

I vår 1500 kvadratmeter stora trädgårdsavdelning hittar du stor sortering av de växter som trivs och klarar det kallare småländska höglandet.

Vi samarbetar med svenska odlare och får leveranser varje vecka under april till oktober. Vi har oftast möjlighet att beställa hem växter som du hittar i vårt ordinarie sortiment.

  • Fruktträd, äpple, päron, plommon, körsbär, persika
  • Prydnadsträd, från det minsta som kan användas i kruka till de härligt storvuxna t ex lind, rönn, lönn med flera

  • Buskar, blommande, gröna, röda, gula eller brokiga blad, stora och små
  • Rosor, rabattrosor, marktäckande, kläng, storblommiga, gammaldags sorter

  • Bärbuskar, vinbär, krusbär, blåbär, hallon, aronia, rabarber, jordgubbar, havtorn med flera

  • Klätterväxter, clematis, kaprifol, murgröna, hortensia med flera

  • Perenner, blommande höga o låga, kryddväxter, gräs, ormbunke, funkia mm

Växthus

Säsongens växter hittar ni i vårt 4oo kvadratmeter stora växthus. I samarbete med svenska, danska och holländska odlare och grossister får vi dagligen leveranser av växter. Under säsong finns förstås också tomat, gurka, melon och andra grönsaksplantor.

Medelhavsväxter: Tänk dig att odla dina egen medelhavsväxter hemma! Att kunna gå ut och plocka sin alldeles egen odlade citron! Från februari till juni har vi medelhavsväxter såsom citron, calmodin, kumquat, apelsin, oliv, camelia, nerium, palmer mm. Sortimentet kan variera.

Medelhaväxter ska planteras i speciell citrusjord, som är speciellt anpassad efter växtens olika behov. Det är även bra att vattna med citrusnäring. Läs mer om detta under avdelningen ”jord” och ”Gödning”

Medlhavsväxter går att övervintra. Placera dem då ljust och svalt (ca 10 plus grader) och vattna då och då.

Gröna krukväxter: Vi har alltid ett stort utbud av gröna växter, allt från monstera och elefantöron till strandkastanjer och murgrönor. Sortimentet kan variera efter säsong, årstid och tillgång.

Blommande krukväxter: Vi har alltid ett stort sortiment av blommande krukväxter, allt från våreld, hortensia och pelargon. Sortimentet varierar efter säsong, årstid och tillgång.

Vår och Sommarblommor: Vi börjar med penséer, diverse lökväxter och andra frosttåliga växter. Växter för balkong och altan finns från sluter av mars till oktober. Fram på vårkanten får vi mängder av sommarblommor; pelargon, petunia, margurite och fuxia för att bara nämna några. Under sensommaren kommer höstens tåliga växter t ex aster, kål och ljung.

Frukt och bär

Att kunna plocka sina egna äpplen, eller hallon, att kunna göra en paj av sina egna bär eller frukter, tänk er vilken känsla. I vårt sortiment hittar ni träd som äpplen, päron, körsbär och plommon. Vi har även hallon, jordgubbar, smultron, blåbär, björnbär, fläder, aronia, rabarber, krusbär, vinbär, vindruvor mm… Ja ni ser det finns mycket gott att sätta tänderna i!

Tips vid plantering av fruktträd

Gräv en stor grop, ca 80×80. Blanda jorden som redan finns i hålet med barkmylla. Placera trädet i gropen med ympstället ovan jord, fyll på med den blandade jorden runt trädet och platta till ordentligt. Vattna. Var noga med att ge trädet en ordentlig rotblöta 1 till 2 gånger i veckan. Rejält= 20-30l/m2. 30l/m2 går ner 30cm i jorden. Fäst en stödkäpp och ett band mellan käppen och trädet. Detta bidrar till att trädet inte fångas av vinden lika lätt och därmed lättare kan rota sig. Viktigt är också att placera ett gnaggskydd runt stammen, så att inget djur kommer och gnager och skadar den.

Kryddväxter

Tänk att kunna gå ut och plocka sina egna kryddor. Citronmelissen att friska upp med i vattenglaset en varm sommardag, den färska oreganon att krydda pizzan med, rosmarinen till grillkvällen. Egna kryddor är både lätt och roligt att odla. Kryddor trivs i soligt läge och kan odlas både på balkongen och i rabatten. Plocka och njut!

Häckplantor

Att ha en häck runt trädgården är både vackert och minskar insyn både från gata och grannar. När det gäller att välja häck är det viktigt att ni utgår från er själva. Vill ni ha en vintergrön häck, en friväxande, en blommig, formklippt? Ska den vara hög eller låg. Vad passar just er trädgård. De allra flesta häckplantor är barrotade, (kommer utan kruka och jord) och har vi därför som beställningsvara. Kontakta oss på telefonnummer 0383-30080 så hjälper vi er med både tips och råd för just er häck.

Tips vid plantering

Förbered planteringen genom att gräva ett dike. Rensa bort ogräs, gräs, sten o dyl.

Diket bör vara ca 50x50cm.

Den befintliga jorden blandas med torv (gödslad på våren, ogödslad på hösten) eller barkmull, ca 5 liter/planta. Vid behov kan mer matjord tilllföras.

Ös tillbaka jord och torvblandningen.  Det är bra att förbereda detta ett tag innan, då jorden kommer att sjunka något och det kan behöva fyllas på med mer jord igen.

Vid plantering, gräv ett hål och fördela ut rötterna i gropen. Fyll på med jord och tryck till runt plantan. Plantan ska hamna på samma höjd som den tidigare har vuxit, dvs ingen jord upp på ”stammen , inga synliga rötter.

Barrotade plantor är känsliga för utttorkning.  Inga nya rötter bildas om jorden är för torr.Vattna rejält 1-2 gånger/veckan beronde på temperatur och nederbörd. Rejält= 20-30l/m2. 30l/m2 går ner 30cm i jorden.

Låt dock inte jorden bli för blöt, då bildas heller inga nya rötter.

Vårplanterade häckplantor klipps ner direkt efter plantering till ca 15-20cm höjd.

Höstplanterade klipps ner nästkommande vår.

Vid nästkommande klippningar släpp ca 15-20cm om året. Vid kraftig tillväxt kan klippning ske 2gånger/säsong.

OBS Avenbok, Bok o thuja ska inte klippas på höjden förrän de uppnåt önskad sluthöjd. Sidorna ska dock klippas för att få en tätare häck.

Gödning rekommenderas inte vid plantering. Barkmull och  torv innehåller gödning för första säsongen. Därefter rekommenderas gödning i april  när plantorna börjat grönska.

Tips: Använd gärna en droppslang till vattningen av er häck.

Träd och buskar

Prydnadsbuskar bidrar både till att skydda mot insyn, hejda starka vindar och skapa en mysig och ombonad känsla i trädgården. Det finns många olika typer av prydnadsbuskar både blommande och gröna. Även höjden kan variera från de krypande marktäckande sorterna till de som blir upp mot 10m höga. Det finns både vintergröna och lövfällande buskar. Vi har buskar för alla platser i trädgården, kom gärna in och inspireras av vårt sortiment med allt från syren till spirea, ormhassel och magnolia.

Prydnadsträd

Vackra träd är en av de viktigaste grunderna i att skapa sin trädgård. Träden bidrar till att ge trädgården volym och karaktär. Vi har både stora och små prydnadsträd i vårt sortiment. Några favoriter är lind, rönn och dvärgsyren på stam.

Perenner

En perenn är en flerårig växt som vissnar ner på hösten och kommer igen på våren året efter. Perenner finns i hur många utföranden som helst! Allt från marktäckande, till gröna och blommande i regnbågens alla färger.

Även gräs, ormbunkar och kryddväxter kan räknas in i gruppen perenna växter. Vi har ett varierat sortiment av perenner. Här följer lite bilder på några av våra favoriter.

Rosor

Rosor finns i alla färger och former och bidrar till att skapa en riktig lyx känsla i er trädgård. Rosor kan delas in i många olika grupper. Här har vi valt de tre vanligaste huvudgrupperna. Rosor vill planteras i rosjord och beskärs på våren när björkens blad är som ”musöron”. Det är även bra att gödsla sina rosor kommande säsong, använd då gärna rosgödsel som är speciellt anpassad för rosor, läs gärna mer om gödsel under avdelningen ”gödning”.

Rabattrosor/ klasblommiga rosor

Har oftast de allra mest spektakulära blommorna och blommar nästan oavbrutet från juni/ juli till sen höst. De blir ca 50-90cm höga. Vanliga sorter är ” Nina Weibull”, ” Sommarwind” och ” Lill Lindfors”

Buskrosor

Här hittar men de så kallade gammaldags sorterna, ofta väldoftande. Dessa sorter växter mer som fristående buskar och har ofta inte lika lång blomning som de andra sorterna. Buskrosorna blir ca 1- 2m höga. Vanliga sorter är ”Hansa”, ” Louise Odier och ” Rosa Mundi”

Klätterrosor

Behöver stöd och uppbindning för att sträva uppåt. Kan också användas som marktäckare.  Kan bli mellan 3-8m höga. Vanliga sorter är ”Flammentanz”, ”New Dawn” och ”Sympathie”.

Klängväxter

Hjälper till att skapa en ombonad känsla i trädgården. Perfekta om man vill ha något slingrande längs väggen eller runt uteplatsen. Det finns både olika blommande sorter så som klematis och kaprifol och mer gröna varianter som murgröna och humle.

Hos oss hittar ni även spaljéer, perennstöd, pinnar, obelisker och uppbindningsprodukter till era klätterväxter.