Tillbehör för hem och trädgård

I butik, växthus och trädgård finns också mängder av tillbehör för hem och trädgård. Här följer några exempel.

Dammprodukter

Drömmer du om en egen damm i trädgården? Vi har pumpar, dammduk, filter, fiskfoder och annat som kan behövas. Vi har produkter från OASE och Pondteam.

Utöver detta har vi också bevattningsprodukter så som slang, slangvagnar, kopplingar, vattenkannor mm.  Dessa produkter kommer från Hozelock.

Lök och frö

Från januari finns full sortering av Lord Nelsons fröer, grönsaker och blommor. Under hösten kommer alla vårens härliga lökar, också de från Lord Nelson. Vi säljer även olika varianter av Lord Nelsons gräsfrö, läs gärna mer om dem under avdelningen ”för gräsmattan”.

Såklart hittar ni även alla tillbehör som behövs vid sådd hos oss, allt från såjord till torvbriketter, perlit och vermekulit. Vi säljer även växtbelysning

Växtapotek

Skulle dina växter råka ut för ett ohyreangrepp så som svamp eller skadedjur, hittar ni även olika typer av produkter för att både motverka och förebygga detta. Vi har även sårbalsam för trädstammar som blivit skadade. Här nedan följer några exempel. Texter i samband med Nord Nelson och Bayer.

Gödning

Vi har många olika typer av gödnings produkter, både flytande, näringspinnar och pelleterade (hönsgödsel, kogödsel). Vi samarbetar bland annat med Algomin, Botana, Lord Nelson, Hasselfors garden, Weibulls. Vi har även växtnäring som är KRAV märkt och godkänd för ekologisk odling.

För gräsmattan

Här följer lite tips för hur ni lyckas med sådden av er gräsmatta, texten är skriven i samarbete med Lord Nelson.

Gräsfrö kan sås under hela växtsäsongen. Jorden ska vara fuktig och hålla en temperatur på minst 8-10 grader. Behöver ni jordförbättra, använd då dress jord, som du kan läsa mer om under avdelningen jord. Det kan vara bra att gödsla jorden innan sådd, använd då en mild gödsel som verkar långsamt, exempelvis Algomin gräsgödsel.

Innan ni börjar så krävs det att jorden är välarbetad och genomgrävd. Detta kan man göra antingen för hand med en grep eller spade eller med en jordfräs. Luckra upp jorden till ca 20cm djup. Rensa även bort rötter, grenar, stenar och ogräs. Jämna sedan till ytan, gärna med en gallervält.

Nu är det dags att så! Välj en vindstilla dag. Skaka gärna om frökartongen innan ni sår då fröna kan ha siktat sig vi transport. Beroende på hur stor yta ni ska så kan en såmaskin rekommenderas att användas. Vid en mindre yta, öppna såluckan på kartongen och så ena hälften av fröerna i gräsmattans längdriktning, och den andra på tvären. Mylla ner fröna lätt med en kratta eller gallervält så att fröna får kontakt med jorden.

När själva sådden är klar är det viktigt att hålla ytan fuktig enda tills gräset etablerat sig, var noga med att vattna försiktigt så att inte fröerna rinner bort. Använd gärna en slang eller vattenkanna med dusch munstycke. Klipp det nysådda gräset första gången när det nått en höjd på 7-8 cm. En lagom klipphöjd är 4-5 cm eftersom gräset då är som tåligast mot slitage och torka. Klipp dock aldrig mer än en tredjedels längd.

Det finns olika typer av gräsfrö som lämpar sig för olika typer av tillfällen.

Direktsådd: Så glest och ytligt, tryck mot jordytan. Håll fuktigt under groningen, täck gärna med fiberduk.

Gödsel till gräsmattan: Gräsmattan kräver näring för att bli så tät och fin som möjligt. Vi rekommenderar att efter nysådd på våren, gödsla gräsmattan när den etablerat sig på sommaren, gärna med Algomin gräsgödsel. Fördelen med Algomin är att den kan läggas på oavsett väder, andra gödsel kräver regn för att inte bränna gräsmattan när den läggs på.

Vi rekommenderar även att man höst gödslar sin gräsmatta så man höjer upp nivåerna av kalium och fosfor, som det kan bli brist på i marken, då gräset tagit upp mycket av detta under sin växtsäsong. Använd då ett särskilt ” Höstgödsel” som inte innehåller något kväve.

När man redan har en väletablerad gräsmatta rekommenderar vi att man gödslar vår, sommar och höst. Den första gödslingen på våren görs när gräset börjar växa och det är plus grader i marken. Gödsla sedan i mitten av sommaren. Använd en kväverikt gödsel vår och sommar. Tänk på att gödsel (förutom Algomin) kan bränna gräsmattan. Det är därför viktigt att endast använda annan gödsel en regnig dag. Höstgödsla sedan på hösten, för att tillföra fosfor och kalium som marken behöver efter växtsäsongen. Använd då ett särskilt ” höstgödsel” som endast innehåller fosfor och Kalium

Jord

Att använda en bra jord är A och O för att få en lyckad odling. Olika växter har olika behov och kräver därför olika typer av jord. Vi har jord som passar allt
från pelargoner till citrusträd och krukväxter och fröer