Tillbehör för hem och trädgård

I butik, växthus och trädgård finns också mängder av tillbehör för hem och trädgård. Här följer några exempel.

Dammprodukter
Lök och frö
Växtapotek
Gödning
För gräsmattan
Jord

Dammprodukter

Drömmer du om en egen damm i trädgården? Vi har pumpar, dammduk, filter, fiskfoder och annat som kan behövas. Vi har produkter från OASE och Pondteam.

Utöver detta har vi också bevattningsprodukter så som slang, slangvagnar, kopplingar, vattenkannor mm.  Dessa produkter kommer från Hozelock.

Lök och frö

Från januari finns full sortering av Lord Nelsons fröer, grönsaker och blommor. Under hösten kommer alla vårens härliga lökar, också de från Lord Nelson. Vi säljer även olika varianter av Lord Nelsons gräsfrö, läs gärna mer om dem under avdelningen ”för gräsmattan”.

Såklart hittar ni även alla tillbehör som behövs vid sådd hos oss, allt från såjord till torvbriketter, perlit och vermekulit. Vi säljer även växtbelysning

Växtapotek

Skulle dina växter råka ut för ett ohyreangrepp så som svamp eller skadedjur, hittar ni även olika typer av produkter för att både motverka och förebygga detta. Vi har även sårbalsam för trädstammar som blivit skadade. Här nedan följer några exempel. Texter i samband med Nord Nelson och Bayer.

Mot svampangrepp

Kumulus DF är ett svampmedel avsett för bekämpning av framförallt mjöldagg. Medlet har dock även effekt mot Monilia och Venturiaarter. Kumulus DF används i förebyggande syfte och behandlingen bör påbörjas vid första tecken på angrepp. Det är viktigt att både bladens över- och undersida besprutas, dock inte så mycket att vätskan rinner av bladen.

Undvik att behandla växter i starkt solsken eller hög temperatur (då finns risk för skador). Undvik också behandling i blåsigt väder. Kumulus DF består till 80 % av svavel och levereras i form av ett vattenlösligt granulat. Tänk på att vissa arter eller sorter kan vara känsliga för svavel, t.ex. äppelsorterna Cox Orange och James Grieve. Medlet har god regnbeständighet. Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformation före användning.

Mot löss

Pyretal Spray är ett insektsmedel mot angrepp från t.ex. bladlus på prydnadsväxter i lättanvänd sprayflaska. Innehåller bland annat naturliga extrakt från krysantemum blomman.

Mot rådjur

Trico Garden är ett KRAV-godkänt medel framställt av fårtalg som med sin doft och smak avskräcker hjortdjur från odlingar av prydnadsväxter, grönsaker, frukt och bär. Medlet ger ett långvarigt skydd och kan användas året runt.

Gödning

Vi har många olika typer av gödnings produkter, både flytande, näringspinnar och pelleterade (hönsgödsel, kogödsel). Vi samarbetar bland annat med Algomin, Botana, Lord Nelson, Hasselfors garden, Weibulls. Vi har även växtnäring som är KRAV märkt och godkänd för ekologisk odling.

Vissa växter kräver särskild gödning för att må så bra som mjöligt. Här nedan följer några exempel på sådana typer av växter och vilken gödsel de ska ha. Text och bild i samarbete med Nord Nelson

Chilli: Flytande mineralisk näring för chiliplantor i lätthanterlig förpackning. Främjar fruktsättning och rotbildning. Innehåller mikronäringsämnen. NPK 4-3-5

Citrus: En växtnäring med mikronäringsämnen som är väl sammansatt för citrusväxtens behov. Jorden bör torka ut mellan vattningarna. Näring ges året runt, halv dos vintertid. NPK 7-1-5

Rhododendron och Amerikanska blåbär: Rhododendron och amerikanska blåbär tillhör gruppen surjordsväxter. De trivs bäst på skuggig och vindskyddad plats i mullrik och lucker jord. Gödsla tidig vår och direkt efter blomningen. Detta är en organisk gödsel på vegetabilisk bas där vi tillsatt mineralgödsel (NPK). Med denna mix får vi den organiska gödselns fördelar samtidigt som den är snabb och kraftfull som konstgödsel. Dosering: 1-2 dl/buske (liten buske ca 1-2 m2, stor buske ca 4 m2). NPK 5-3-7

Pelargongödsel: En växtnäring med mikronäringsämnen som är väl sammansatt för pelargonens behov. Näring ges året runt med undantag för de pelargoner som hålls i vintervila. Jorden bör torka ut mellan vattningarna. NPK 7-1-5

Orkidé gödsel: En växtnäring med mikronäringsämnen som är sammansatt för orkidéns behov. Jorden bör torka ut mellan vattningarna. Om möjligt vattna/doppvattna med regnvatten. NPK 4-3-5

Tomatgödsel: Flytande mineralisk näring för tomatplantor i lätthanterlig förpackning. Innehåller mikronäringsämnen. NPK 7-1-5. Viktigt att tänka på är att har du valt en gödslad jord ska du inte tillsätta någon flytande näring så länge gödslen I jorden är aktiv.

Rosgödsel: Rosor trivs i djup näringsrik jord på solrik plats i trädgården, gärna lite vindskyddat. För att rosorna ska blomma krävs det både omsorg och skötsel.  Gödsla minst två gånger per säsong. Detta är en organisk gödsel på vegetabilisk bas där vi tillsatt mineralgödsel (NPK). Med denna mix har vi den organiska gödselns fördelar samtidigt som den är snabb och kraftfull som konstgödsel. Dosering: 0,5-1 dl/ros (normalstorlek 0,25 m2). Gödsla två gånger per säsong. NPK 7-3-10

Benmjöl: Benmjöl är ett organiskt och långtidsverkande gödselmedel med höga näringsvärden, godkänt för ekologisk odling. Det är rikt på fosfor (P), som befrämjar blombildning, fruktsättning och rotbildning. Benmjöl är också rikt på kväve (N), som svarar för tillväxt och frodigt gröna blad. Benmjöl passar alla växter men är speciellt värdefullt till fleråriga växter.

Bärbuskar och fruktträd som redan vid planteringen gödslas med benmjöl får en mycket bra start. Organisk gödsel baseras på naturligt material och stimulerar mikrolivet i jorden. Det ger en levande och frisk jord samtidigt som den ger friskare växter med rikligare blomning och skörd. Benmjöl är framställt av malda ben som upphettats och torkats vid hög temperatur. NP 8-7

Blodmjöl: Blodmjöl är ett mycket kväverikt (N) organiskt gödselmedel som först och främst används till särskilt kväveslukande köksväxter (kålväxter, sallat, spenat, purjo, selleri m.fl.) i köksträdgården. Blodmjöl är mycket snabbverkande och är bäst om det endast tillförs i små och upprepade givor. Organisk gödsel baseras på naturligt material och stimulerar mikrolivet i jorden. Det ger en levande och frisk jord samtidigt som den ger friskare växter med rikligare blomning och skörd. Godkänd för användning i ekologisk odling. N 13

För gräsmattan

Här följer lite tips för hur ni lyckas med sådden av er gräsmatta, texten är skriven i samarbete med Lord Nelson.

Gräsfrö kan sås under hela växtsäsongen. Jorden ska vara fuktig och hålla en temperatur på minst 8-10 grader. Behöver ni jordförbättra, använd då dress jord, som du kan läsa mer om under avdelningen jord. Det kan vara bra att gödsla jorden innan sådd, använd då en mild gödsel som verkar långsamt, exempelvis Algomin gräsgödsel.

Innan ni börjar så krävs det att jorden är välarbetad och genomgrävd. Detta kan man göra antingen för hand med en grep eller spade eller med en jordfräs. Luckra upp jorden till ca 20cm djup. Rensa även bort rötter, grenar, stenar och ogräs. Jämna sedan till ytan, gärna med en gallervält.

Nu är det dags att så! Välj en vindstilla dag. Skaka gärna om frökartongen innan ni sår då fröna kan ha siktat sig vi transport. Beroende på hur stor yta ni ska så kan en såmaskin rekommenderas att användas. Vid en mindre yta, öppna såluckan på kartongen och så ena hälften av fröerna i gräsmattans längdriktning, och den andra på tvären. Mylla ner fröna lätt med en kratta eller gallervält så att fröna får kontakt med jorden.

När själva sådden är klar är det viktigt att hålla ytan fuktig enda tills gräset etablerat sig, var noga med att vattna försiktigt så att inte fröerna rinner bort. Använd gärna en slang eller vattenkanna med dusch munstycke. Klipp det nysådda gräset första gången när det nått en höjd på 7-8 cm. En lagom klipphöjd är 4-5 cm eftersom gräset då är som tåligast mot slitage och torka. Klipp dock aldrig mer än en tredjedels längd.

Det finns olika typer av gräsfrö som lämpar sig för olika typer av tillfällen. Här följer en liten snabb genomgång angående de olika sorterna. De allra flesta sorter går att köpa i olika förpacknings storlek.

Royal: Royal är vår allra finaste gräs sort och ger den elegantaste gräsmattan. Fröerna gror och etablerar sig sakta. Den färdiga gräsmattan växer sedan långsamt vilket gör att den inte behöver klippas lika ofta som en traditionell gräsmatta. Den unika blandningen av frösorter gör gräsmattan extra vinterhärdig och motståndskraftig mot sjukdomar. 1 kg räcker till 60 m².

Villa sport: VillaSport passar dig som vill ha en slitstark och vacker gräsmatta. Den etablerar sig snabbt och säkert och tål såväl fotbollsmatcher som vilda vattenlekar. VillaSport gror redan vid 4 °C. 1 kg räcker till 40 m².

Reparera: Reparera används när du vill laga gräsmattans kala fläckar och små skavanker. Reparera är den sort som gror allra snabbast, inom en vecka vid gynnsamma förhållanden, och redan vid 4 °C. Det gör att du kan få bukt med slitage och vinterskador från tidig vår till sen höst. Dessutom ger Reparera din gräsmatta god härdighet och slitstyrka. 1 kg räcker till 35 m².

Skugga: Skugga är perfekt för trädgårdens ”omöjliga” lägen där andra gräsfröer inte vill växa. Skugga är anpassad för mörka och fuktiga ytor, till exempel vid häckar och under träd där gräset ofta konkurreras ut av mossa och annat ogräs. Med Skugga får du en jämn och fin gräsmatta som tål tuffa tag. 1 kg räcker till 40 m².

Natur: Natur ger en gräsmatta med små krav på skötsel, både när det gäller gödsling och klippning. Natur är lågväxande och ett utmärkt val till gräsmattan vid fritidshuset. Den passar lika bra för soliga som skuggiga ytor. 0,8 kg räcker till 50 m².

Slänt: Slänt är det optimala valet för sluttningar, där det kan vara svårt att få stabila gräsmattor. Gräsfröerna i Slänt skickar iväg underjordiska utlöpare som armerar marken och håller jorden på plats. Det gör att du får en stark, tät och jämn gräsmatta även på lutande partier. 1 kg räcker till 50 m².

Mix Ängblommor: En fin blandning av blommor som hör hemma på blomsterängar bl a klöver, prästkrage, blåklint, färgkulla och nysört. Blommorna har olika krav på växtplats. Alla växtslag kommer därför inte att trivas på samma plats, utan det blir ett urval av de som är mest lämpade. Vid höstsådd blommar de året efter sådd. Odlas som inslag i vildäng. Så fröna separat, blanda ej med gräsfrö, då har blommorna svårt att hävda sig. Undvik att gödsla. Blommorna slås av under sensommaren, de måste få stå kvar och fröa av sig.

Direktsådd: Så glest och ytligt, tryck mot jordytan. Håll fuktigt under groningen, täck gärna med fiberduk.

Gödsel till gräsmattan: Gräsmattan kräver näring för att bli så tät och fin som möjligt. Vi rekommenderar att efter nysådd på våren, gödsla gräsmattan när den etablerat sig på sommaren, gärna med Algomin gräsgödsel. Fördelen med Algomin är att den kan läggas på oavsett väder, andra gödsel kräver regn för att inte bränna gräsmattan när den läggs på.

Vi rekommenderar även att man höst gödslar sin gräsmatta så man höjer upp nivåerna av kalium och fosfor, som det kan bli brist på i marken, då gräset tagit upp mycket av detta under sin växtsäsong. Använd då ett särskilt ” Höstgödsel” som inte innehåller något kväve.

När man redan har en väletablerad gräsmatta rekommenderar vi att man gödslar vår, sommar och höst. Den första gödslingen på våren görs när gräset börjar växa och det är plus grader i marken. Gödsla sedan i mitten av sommaren. Använd en kväverikt gödsel vår och sommar. Tänk på att gödsel (förutom Algomin) kan bränna gräsmattan. Det är därför viktigt att endast använda annan gödsel en regnig dag. Höstgödsla sedan på hösten, för att tillföra fosfor och kalium som marken behöver efter växtsäsongen. Använd då ett särskilt ” höstgödsel” som endast innehåller fosfor och Kalium

Jord

Att använda en bra jord är A och O för att få en lyckad odling. Olika växter har olika behov och kräver därför olika typer av jord. Men att veta vilken jord man ska välja kan vara en djungel. Därför har vi här i samarbete med Hasselfors garden sammanställt en liten guide till er.

Blomjord: Blomjord är en mörk och myllig, näringsrik jord som du använder när du planterar om dina krukväxter. Blomjord passar de allra flesta vanliga krukväxterna.

Blomjord med leca: Blomjord med leca är en jord som passar särskilt bra till växter som inte planteras om varje år, till exempel stora, otympliga växter och växter i långtidsbevattnande kärl.

Lecakulor: Lecakulor är både praktiska och dekorativa. Ett lager leca på jordytan dämpar avdunstningen och i botten av en ytterkruka eller en balkonglåda dränerar kulorna bort överskottsvatten och fungerar som ett extra vattenmagasin.

Citrusjord: Citrusjord är en stadig, med ändå lucker, svagt sur jord perfekt anpassad för citrusväxter och andra medelhavsväxter t.ex. lagerträd, olivträd, fikon och nerium.

Rosjord: Rosjord ger lite extra till krävande rosor, jorden är rik på lera samt innehåller extra kalium och tångmjöl. Det främjar bildning av blomknoppar som ger en rik blomning med vackra färger. Denna jord rekomenderas även till perenner och klematis.

Rhododendronjord: Rhododendronjord är en specialjord för surjordsväxter som behöver ett lågt pH-värde för att trivas. Jorden är gödslad och används som den är vid plantering både ute i kruka. Denna jord rekommenderas även till amerikanska blåbär och blå hortensia.

Pelargonjord: Mårbacka pelargonjord är speciellt anpassad för pelargoner och ger en rik och varaktig blomning hela säsongen då den innehåller rikligt med långtidsverkande näring och har en struktur som gynnar pelargonens rötter. Jorden är långtidsgödslad och näringen räcker hela säsongen.

U-jord: U-jord är det bästa valet till sommarblommor av alla slag. Jorden ger en otrolig blomning i urnor, amplar och balkonglådor. U-jord är även ett utmärkt val till andra näringskrävande växter som odlas i stor jordvolym t ex tomater. Jorden är långtidsgödslad och näringen räcker hela säsongen.

Specialjord: Är ett bra val till sommarblommorna och grönsaksplantorna. Jorden är långtidsgödslad och näringen räcker ca 6 månader.

Eko-jord: Eko-jord är en KRAV-märkt torvbaserad jord för ekologisk plantuppdragning och odling av grönsaker, blommor och andra trädgårdsväxter. Eko-jord används för odling i krukor och odlingsbäddar.

Dressjord: Dressjord används för att jordförbättra gräsmattan. Den ger en tät, fin och grön gräsmatta som inte låter mossa och ogräs att ta över. Den bästa tiden att dressa gräsmattan är på våren, när gräset kommer igång och växer.

Barkmylla: Används för att jordförbättra och blanda ut den befintliga jorden med vid plantering av bland annat, träd, buskar och häckplantor.

Täckbark: Täckbark ger en enhetlig grov markyta som bildar ett skyddande skikt mot vinterkyla, ogräs och avdunstning. Hållbarheten på ett barklager är cirka fem år.

Planteringsjord: Planteringsjord används vid all slags plantering utomhus av buskar, träd, perenner och som jordförbättring i rabatter och trädgårdsland.

Orkidejord: Orkidéjord eller orkidékompost är en grov blandning av barkbitar och torv för alla vanliga orkidéer. Den är så grov för att luften kring orkidéernas känsliga rötter ska hållas fuktig men inte mer.

Såjord: En sandlandad jord som passar utmärkt till sådden eller till kaktusar.